SET i ORON ( 1 i 2)

Deixem per un moment l'Illa de Kafkània i endinsem-nos en l'espai fins arribar a un petit sistema solar amb només 1 sol i 2 planetes. Aquests es diuen SET i ORON.
A ORON hi viuen els ORONÍS i a SET els SETÍS. Les dues races són molt itel·ligents i poden viatjar amb facilitat d'un planeta a l'altre. El problema és que cada cop que els habitants d'un dels dos planetes aterren a l'altre es desorienten completament i , de cop, totes les seves conviccions són incorrectes. Quan tornen al seu propi planeta tornen a orientar-se perfectament i de nou totes les seves conviccions són , novament, correctes.

1)Vet aquí un exemple senzill que servirà com a punt de partida:
Un cop, un habitant d'un d'aquests 2 planetes cregué que era un ORONÍ que es trobava a SET. Era ORONÍ o SETÍ? i en quin planeta es trobava en aquell moment?

2)Hi ha casaments entre ORONÍS i SETÍS, i en qualsevol moment donat, un home i la seva dona, poden estar en el mateix planeta o en planetes diferents. Així, un cop un home es comunicava per transmissió auditiva amb la seva dona, que es trobava a l'altre planeta:
-Després de tot -digué el marit- els dos som ORONÍS
-Això no és veritat!- Va replicar la seva dona
Qui dels 2 estava a ORON en aquell moment?

6 comentarios:

Anónimo dijo...

Quantes nits falten per el Sapiens ....... no tenim pas 1001 nits com Sherezade per resoldre tots els enigmes.....

Ja que els Oronis i els Setis sols tenen creences certes quan es troben en el seu planeta hem de descartar que fos un Oronis a Oron i que fos un Setis a Set.
Per tant es tracta d’algun habitant que no esta en el seu planeta d’origen i per tant esta desorientat i les seves creences son falses, si es així no pot ser un Oroni a Set ja que es una possibilitat correcta i al estar desorientat te que ser incorrecta.

El meu equilibri diu que es tracta de un Seti que es troba a Oron i si no es així segur que algú altre donarà la resposta per que “siempre hay un pez mas grande”

Bona nit

Anónimo dijo...

Què diria un Setí a Oron: xata els dos sóm oronis.
Què diria un Oroni a Set: nena els dos sóm setins.
Què diria en els dos casos la dona: On estàs? i amb qui? Això no és veritat.

Nash continua mantenint l'equilibri que vas per bon camí.
Nosaltres continuem anant de cul 3 (Crosby, Stills and Nash)

Anónimo dijo...

Hola Amics, sóc el Luisito Empollón.
Vec que seguim amb la "lógica Coactiva" i amb las teorías "mayéuticas" de l'estimat Sócrates a on es postulava que la veritat sempre está oculta de forma similar al concepte de la "Aporía" en las que es fa referència a raonaments en els quals es manifesten contradiccions o paradojas de caràcter lògic.
Anem a pams:
Cap habitant de Set que està a Set es creu Oroní de la mateixa forma que cap habitant de Oron que viu a Oron es creu un Setí.
d'Aquesta manera, o es un Setí que està a Oron, o es un Oroní que esta a Set. En aquest cas, un Oroní que està a Set SEMPRE creu que es un Setí, de forma que NO POT SER aquest cas. Per tant,.... només pot ser un Setí que està a Oron.

Reivindico una plaça de poble al centre de Cabrils (Parking de la concòrdia)com a qualsevol poble normal !!!!!!

Andreu Sala dijo...

Luisito ara has clavat el raonamet del punt 1). Veig , però que ningú respon al punt 2).

Aquesta nit publico novetats

Anónimo dijo...

Ja queda menys per la nit màgica del sapiens i en John Nash tindrà que perdre la vida com va tenir que acceptar Socrates no sense abans seguir amb les seves ironies .....

Respecte a la punt dos el home esta ORON i la dona a SET, el que no podem saber amb seguretat si son natius de ORON o de SET el que si podem afirmar que tots dos son Oronis o tots dos son Setis.

Bona nit a tots

Anónimo dijo...

FELICITATS A TOTS ELS QUE HEU FET POSSIBLE AQUEST CONCURS UN ANY MES!!!
ESPEREM EL PROPER SAPIENS AMB MOLTES GANES!!
KASBAH