COM QUE HI HA NIVELL , EN VA UN DE PENSAR UNA MICA

Sabem que a la lluna la gravetat té un valor de 1,6m/s2. Amb quina velocitat en km/h arribarà al terra lunar una pedra que deixéssim caure des de 5 metres d'altura?

17 comentarios:

Unknown dijo...

la gravetat de la lluna és l'acceleració amb la que aquesta atrau a tots els cossos així l'acceleració será la velocitat dividida per l' espai d'aquesta manera l'acceleració multiplicada per l' espai ens donará la velocitat que será 28 ,8 km /h.

esperem acertar aquest cop je je

Andreu Sala dijo...

Einnnn?

Crec que no és així.

Torna-ho a intantar,...

Unknown dijo...

home no dius que hem de fer una mica de vidilla!!!! pues ahi va eso

Andreu Sala dijo...

Perdó. "intantar" és errada tipogràfica...

A veure Elena. Velocitat dividit per espai és una fórmula diferent no?

Pots provar amb caiguda lliure de cossos. Cinemàtica

Unknown dijo...

jajjaja, no m'ho possis tan dificil jo soc de lletres!!!

Anónimo dijo...

I la gent de la ciutat es va dividir: els uns a favor dels jueus i els altres a favor dels apòstols.

vell serà però com nou en mantindrà
la velocitat fluirà qui la cita trobarà

Andreu Sala dijo...

Ara mateix tots a consultr la Bíblia,...
Després ho comprovo Nash

Andreu dijo...

ha de ser el nou testament. Parles dels apòstols,...

Andreu dijo...

Per deferència al teu secret, i perquè de moment això és entre tu i jo, i perquè qui vulgui continui jugant, només et diré que continua així :

"Però es van amotinar els Gentils, i jueus amb els seus caps per isultar els apòstols i apedregar-los"

Anónimo dijo...

"Luisito el empollón" diu:

Felicitats Nash, he de reconèixer que tens més temps que jo per poder posar aquest BLOG al nivell corresponent a l'elit dels teus coneixements.

Crec que en la resposta de l'enunciat l'Andreu es deixa dos aspectes a tenir amb compte:

1. ¿Parlem d'Acceleració o de Velocitat??? Semblen conceptes semblants però no es així.
La VELOCITAT indica la variació de la posició relativa d'un cos respecte al TEMPS i L'ACCELERACIÓ indica només la variació d'aquesta velocitat. El concepte m/s2 indica sempre ACCELERACIO i el concepte km/h indica VELOCITAT. Però en aquest exemple no podem parlar de velocitat (km/h) ja que en una distància de 5 metres partint del repòs s'aconsegueix només acceleració (m/s2).
Per tant, com l'enunciat indica que es deixa caure un objecte, estem davant del concepte d'acceleració partint de CERO amb l'únic element positiu que es la gravetat. No existeix una cinètica addicional que l'empeny positivament.
En contra tindríem la "resistència aerodinàmica" de l'aire de la qual no en parles. A la lluna, que la seva atmosfera està composada de Heli, Neó, Hidrogen i Argó desconec el seu coeficient de resistència però serà algun a tenir en compte.

2. La resposta correcta ha de tenir en compte l'efecte CORIOLIS pel qual existeix uns desviació a l'est conseqüència de l'efecte de rotació dels planetes, que fa que un cos MAI caigui lliurament exactament en vertical sinó una mica desviat per aquest efecte. Igual que li passa a la Terra que rota al mateix ritme que la lluna (per això sempre veiem la mateixa cara).
Aquest efecte, encara que mínim ha d'influir.

Sense tenir en compte aquests aspectes, sembla que la resposta correcte es 14.4 en aplicació de la formulació clàssica (V= Gxt )però com veieu, les veritats son relatives.......

Andreu Sala dijo...

Home Luisito,... Ja t'enyorava!.
Perdona que corregeixi les teves apreciacions. l'enunciat és clar i diàfan com la llum. L'acceleració és una cosa i la velocitat ,evidentment, una altra. El problema exposa que hi ha una força, la gravetat de la lluna,que actua com a acceleració, i ens demana , donant-nos unes dades (metres) amb quina velocitat arriba l'objecte al terra.
Degut a la seva baixa gravetat, la lluna, incapaç de retenir els àtoms gasosos, té una atmòsfera quasi inexistent i molta de la petita massa gasosa que l'envolta prové del seu interior. Per tant l'efecte del fregament atmosfèric a efectes del problema es=0. Pel motiu evident que he explicat i perquè el problema no ho demana.
Demanem la solució en Km/h. Com ja deus saber, en notació científica convencial i a efectes de resolució de problemes no cal anar més enllà dels decimals que en els enunciats dels problemes s'exposen. Per tant, si donem com a dades un valor tipus 1,6 la resposta correcta ha de ser del mateix tipus. Totes les ínfimes variacions ,per altra banda difícilment mesurables, ja que (com també deus conéixer els principis de la mecànica quàntica bé ens expliquen) qualsevol mesura, qualsevol mirada afecta l'objecte observat, no poden ser expressades amb un número que ha de ser del tipus 14,4 km/h o la resposta que fos. Tornem a límits i assímptotes. A efectes del problema si l'efecte Coriolis pogués ser tingut en compte quan variaria la resposta? 14,3978786757889,.... Hem de donar una resposta concreta.
Posats a dubtar també podriem dubtar de la mesura de 5 metres d'altura. Clar, i si a terra hi ha una petita desviació de 1mm? Afecta això al resultat teòric? No, i tampoc a la manera d'abordar-lo.
Aquesta pot venir de la fórmula de cinemàtica clàssica de moviment uniformement accelerat, i és v2-vi2=2xax^s.
^s=diferencial d'espai
vi=0 , per tant v2=2xax^s,
v2=2x1,6m/s2x5m,
v2=16m2/s2
v=4m/s que en Km/h=14,4

Ara bé, reconec que m'ha impactat veure 14,4 com a resultat de V=Gxt.

Espero que en Nash i tu jugeu en grups diferents,

Anónimo dijo...

Benvolgut JEFE:

Estic d'acord amb les teves matitzacions. Sigem pràctics, només eren pensaments en veu alta, no puc evitar-ho.

Respecte al resultat, si sabem que 1 m/s es igual a 3,6 Km/h. qui ens impedeix de fer servir la fórmula alternativa V=((1,6x3,6)x5)/2 que només els extraterrestres i jo coneixem ???

Per cert, ¿Que es això del Sàpiens ??? ¿Com puc fer per apuntar-m'hi ??? ¿He de portar algún amic o puc venir sol???

A pesar de ser d'aquest poble, mai m'he relacionat amb aquests vilatans.

Potser es perque aquest és l'unic poble del mon que no te plaça de poble...........

Cirne dijo...

Sense temps per a profunditzar els raonaments que hi ha exposats i de molt alt nivell, si no vaig errat trobo un resultat diferent al de 14,4 Km/h:
V final= √(V inicial^2 + 2.g.d) i això em dòna un resultat de 7,59 Km/h. Però està clar que pot ser no arribi al nivell d'altres bloggaires. No obstant, aquesta és la meva resposta.

Cirne dijo...

Andreu,
Reconec el meu error alfer malament la conversió d'unitats. Arribo igualmetn als 14,4 km/h.
Això passa per no llegir del tot els missatges precedents. És el que passa quan fas les coses de cap sense paper i llàpis, que és més fàcil errar.

Andreu Sala dijo...

Tranquil Enric, no t'ho tindran en compte al concurs,...

Andreu Sala dijo...

Hola Luisito. Si no ets del col·le passa'm el teu mail i t'explico de què va tot això del Sàpinens.

7ciències dijo...

Una altre manera d'enfocar-ho, si ens enrecordem de la física de Newton de 7é d'EGB, és aplicant la màxima de que l'energia ni es crea ni es destrueix. Per tant l'energia potencial de la pedra abans de caure des de 5 m d'alçada serà igual a l'energia cinètica que tindrà al arribar a terra (en aquest cas, a lluna). Així dons:
m x g x h = 1/2 m x v2,
d'on v = 4 m/s, y x 3,6 = 14,4 km/h