EL PRESONER DEL COMPTE URK

Ets presoner del pèrfid compte d 'Urk i estàs tancat a la torre d'un castell de 60 metres d'altura. Dins de la cel·la tens una corda de vaixell molt resistent de 30 metres de llarg i d'un gruix considerable. Demà a trenc d'alba el compte d'Urk vindrà a ajusticiar-te ja que t'ha trobat en una situació compromesa amb la seva estimada filla. Si mires per la finestra veus que la torre està en mig d'un illot desert en el que només hi ha un petit moll amb un parell de barquetes. Calcul·les l'altura si despenges la corda de 30 metres i veus que els 30 restants fan un salt mortal. No pots fer-ho!.
Només tens un petit ganivet , la corda i una bona educació matemàtica,...
Com t'escapes?

9 comentarios:

Anónimo dijo...

SI la corda és de gruix considerable potser podriem dir gruix considerable/2= gruix suficient (per aguantar el pes d'una persona. Així doncs amb el petit ganivet i una mica de paciència podriem dividir le corda en dos i anusar-les de manera que només hauriem de fer un petit saltet al final per arribar a terra (la corda necessària per fer el nus fa que tinguem poc menys de 60 metres de corda de gruix "suficient"

Andreu Sala dijo...

EI Anònim,... GRAN REPOSTA!!.
Llàstima que ningú més haurà pogut jugar. Boníssim això de Guix considerable/2.

Anónimo dijo...

Alternativa: despenjar la corda per la finestra i amagar-te darrera de la porta. Quan arrivi el Compte, anirà cap a la finestra i aleshores hi ha 2 opcions: tirar-lo o ganivetada (uff). Qualsevol de les dues té com a resultat seguir beneficiant-te a la seva estimada filla.
L´educació matematica no sé per on ficar-la ??

Anónimo dijo...

Faré servir principis fractals per proposar la meva resposta. Es a dir quan no tens ni puta idea de com resoldre un problema el vas dividint en petits problemes que pots anar solucionant de forma seqüencial o fractal.
En primer miraré de acotar el problema: hi ha alguna manera de fer servir la corda de forma vertical? Directament no podem arribar al terra, els 30 metres que ens falten son considerables... per tant passarem a aplicar solucions on la corda treballi de forma horitzontal o quasi-horitzontal.

Part 1: Com es la torre?
Hipòtesi 1: La torre no te cap mena de sortint, es llisa.
Corol•lari 1: La torre més llisa que pot haver-hi serà de secció rodona.
Hipòtesi 2: Al tractar-se d'una torre de defensa o guaita, cal que sigui esvelta, es a dir, serà més alta que ample.
Corol•lari 1: Es tracta d'una torre cilíndrica.

Part 2: Dimensions de la torre.
Hipòtesi 1: A la part superior, com a mínim hi cap una persona: aprox. 1 metre quadrat: pi*R*R=1;
Rmin=0.7 m
Hipòtesi 2: Màxim hi caben 70 soldats ( que ja es una multitud), Aprox. 70 metres quadrats; Rmax:4.7m.
Corol•lari 2: Tenim un radi entre 0.7 i 4.7 m. Prenem un radi de 4 metres per l'estudi de la solució. Tindrem un perímetre P=2*pi*R= 25m.
Corol•lari 3: Tenim prou corda per rodejar el perímetre de la torre i sobre 5 metres.

Ara desenvoluparem el "teorema del recol•lector de cocos" No se si heu vist mai com pugen i baixen de les palmeres fent servir un cinturó que abraça la palmera i el recol•lector. Aquest cinturó es fa lliscar sobre el tronc de la palmera cap amunt i cap avall (veieu http://www.infojardin.com/foro/showthread.php?t=57421)
No es cert que el nostre amic a tingut aquests problemes per anar a recollir uns "cocos"?, no es cert que la torre pot ser com una palmera gegant? dons directament es pot aplicar el nostre teorema !.

Haurem d'envoltar tota la torre amb la corda, deixant un marge per poder entrar dins de la llaçada. A partir d'aquest punt, el fregament ens ajudarà a baixar de forma controlada per la paret de la torre. El principi de funcionament de l'invent es el següent ( no lo prueben en sus casas). El Nostre pes generarà una tensió sobre la corda que tendirà a clavar-se a la paret. Aquesta tendència a clavar-se a la paret serà una Força Normal a la paret, que multiplicada pel coeficient de rosament ens donarà lloc a una força de rosament: Fr= mu*N. La força de roçament es per definició sempre oposada a la direcció del moviment. Es a dir, si ens movem cap baix la força de fregament va cap dalt i ens frena.

Aquest sistema te prous avantatges:
Podem regular la velocitat de baixada tibant la corda.(augmentem la Força de fregament)
No ens poden tallar la corda des de la part superior de la torre ( seria una gran putada!)
No ens poden perseguir fent servir la nostra corda, ja que quan arribem a baix ens l'emportem.


Andreu, que et sembla el teorema del "recol•lector de cocos"?

P.D. Si no ne vero e ben trobato!!

r2d2

bàsquet 3x3 dijo...

Agafem la corda i la lliguem a algun lloc de la torre ( finestra, llit...). Ens despengem pels 30 metros. Quan arribem al final busquem una branca, una pedra o qualsevol sortint a on puguem lligar el final de la corda. Si no el trobem amb el ganivet comencem a rascar la paret per aconseguir una pedra que sortí a on es pugui lligar la corda. Ja l'hem lligat a dalt i a baix. Intentem tirar fort cap avall perquè vagi la corda. Es segur que no es despenjarà ja que si no, no hagués aguantat el nostre pes.

Tornem a pujar, quan arribem deslliguem la corda da dalt i li donem 6 voltes al nostre cos. Es molt important que quedi ben pressionada. Tenim que aconseguir que la corda no mes faci uns 28 metres. Llavors ens llancen al vuit esperant l'efecte pèndul de la corda. Al no tocar terra i esta ben agafat quan arriben avall començarà anar d’una banda a l'altre. Finalment, encara penjats ens amen deslligant dels 2 metres que tenim al voltant del nostre cos i ja quan hem acabat saltem menys de 2 metros i quedem lliures. Tot i això si no hem fet un nus massa gran a la part del mig de la torre.

Esteve

Anónimo dijo...

El recolector de cocos té un problema. Expliquin com envoltem la torre amb la corda, si té un radi aproximat de 25m segons els càlculs?

Anónimo dijo...

Ei R2D2. Em sembla una resposta al Nivell del millor Luisito o del millor Nash. En quin equip jugues? Estàs en venda?
Crec entendre bé la teva teoria del "recolector de cocos" i per posar-me de la teva part davant de les igominies de l'anònim que questiona la teva idea diré que és possible mitjançant un llençament certer fer que la corda envolti la torre de 25 metres. Clar, per això hem de fer fluir la Força de dins nostre,...

Anónimo dijo...

si el que cal és fer FLUIR LA FORÇA i no pas APLICAR LA FORÇA, aleshores no cal més explicacions respecte la corda i els cocos.

anonim opcio alternativa= anònim igominitzador= DONCICUTA (a partir d´ara)

Anónimo dijo...

Ei, m'agrada molt la pregunta de com envoltem la torre !! Ja tenia la resposta preparada!!
Amb l'ajuda d'en Yoda i esperant que la força ens acompanyi: som-hi.
Una aclaració d'entrada: la torre fa 4 metres de radi, i el perimetre 25 metres.
Ens sobren 5 metres de corda i un petit ganivet, no?
"Nada es casual joven Skywalker!, deja que la fuerza te guie y te acompañe durante tu viaje..."
Lliguem la corda a qualsevol cornisa(segur que n'hi han) i comencem a recórrer el perímetre de la torre deixant anar corda tot encerclant-la. Quan arribem al punt de partida lliguem l'extrem de la corda que portem a la mà a un parell de pams de l'altre extrem de la corda i ens posem el ganivet a la boca.
Ens posem dins la llaçada que acabem de fer amb la corda. La corda no caurà perquè esta lligada per un extrem a la torre. Des de dins de la llaçada empenyem fort amb les cames fins que la tensió produeixi una força de fregament superior a la força de caiguda provocada pel nostre pes (podeu estudiar aquest fenomen al problema de la piloteta i la lluna, on haureu de substituir la força de la gravetat lunar per la gravetat terrestre g=9,8). Un cop estabilitzats en aquesta posició i aprofitant que la MU estàtica> MU dinàmica(coeficient de fregament), podem deixar anar una mà, agafar el ganivet i tallar el tros de corda que esta lligat a la torre. Fet això, pleguem i guardem el ganivet a la butxaca... i comencem a baixar per la torre segons es va explicar a l'anterior "teorema del recol·lector de cocos"
Fins aviat
r2d2