UN PROBLEMA DE LÒGICA CLÀSSIC ENTRE ELS CLÀSSICS

A L'illa de Kafkania només hi ha 3 tipus d'habitants nadius: Els CAVALLERS ,els ESCUDERS i els NORMALS. Els primers sempre diuen la veritat, els segons sempre menteixen i els tercers depèn, de vegades menteixen i de vegades diuen la veritat.

Per aquest problema ens trobem a un poblat on només hi ha CAVALLERS i ESCUDERS (No hi ha cap NORMAL);

Tres habitants - la Lidia,la Cristina i la Patrícia- es troben reposant en un jardí. Un estranger que hi passa per allí li pregunta a la Lídia , "Ets CAVALLER o ESCUDER?". La Lídia respon, però de manera prou confusa que l'estranger no entengui què diu. Llavors l'estranger pregunta a la Cristina, "Què ha dit la Lídia?". La Cristina respon: "La Lídia ha dit que és ESCUDER", però en el mateix instant la tercera persona , la Patrícia, diu :"No li facis cas a en B, que sempre menteix!".

La pregunta és, què són la Cristina i la Patrícia?

3 comentarios:

Anónimo dijo...

Estimat Andreu la gran pregunta es que es la Lidia....... el que esta clar es que la Lidia mai diria que es un ESCUDER, si fos una CAVALLER i donat que mai menteix diria que es un CAVALLER , ans al contrari si fos un ESCUDER mai ho reconeixeria per que sempre diuen mentires.

Ja que la Lidia mai diria que es un ESCUDER la Cristina menteix i ella si que es un ESCUDER. Si continuen la deducció la Patricia es un CAVALLER donat que afirma que la Cristina menteix i es cert.

Que es la Lidia que al parlar el estranger no l’entén....es possible personatges femenins que sempre diuen la veritat o sempre menteixen.... que fa l’estranger preguntant a tres noies Cavaller o Escuder.... Estudies o treballes no era la pregunta original.......


John Nash

Andreu Sala dijo...

Em sembla recordar que en John Nash tenia algun "problemilla" amb un personatge que se li apareixia sovint. No sé si aquest raonament te l'ha dictat el homenet ho és teu... El que és cert és que tens raó, la resposta és correcta i el raonament és impecable. A veure si amb el següent vas igual de bé,...

Anónimo dijo...

Hola Amics, sóc el Luisito Empollón.
Vec que seguim amb la "lógica Coactiva" i amb las teorías "mayéuticas" de l'estimat Sócrates a on es postulava que la veritat sempre está oculta de forma similar al concepte de la "Aporía" en las que es fa referència a raonaments en els quals es manifesten contradiccions o paradojas de caràcter lògic.
Anem a pams:
Cap habitant de Set que està a Set es creu Oroní de la mateixa forma que cap habitant de Oron que viu a Oron es creu un Setí.
d'Aquesta manera, o es un Setí que està a Oron, o es un Oroní que esta a Set. En aquest cas, un Oroní que està a Set SEMPRE creu que es un Setí, de forma que NO POT SER aquest cas. Per tant,.... només pot ser un Setí que està a Oron.

Reivindico una plaça de poble al centre de Cabrils (Parking de la concòrdia)com a qualsevol poble normal !!!!!!